programma

programma 8 oktober 2022

Wandel- en fietstocht

Wethouder Bouke Velzen opent om 10:00 uur in Club Entree, Boerhaavelaan 33, de fiets- en wandeltocht langs duurzame organisaties.

Meer dan 30 duurzame organisaties, bedrijven en personen hebben zich bij DuurSamen Zoetermeer aangemeld om op zaterdag 8 oktober tussen 10 en 16 uur wandelend of fietsend bezocht te worden. Aan de hand van de digitale kaart kan iedere wandelaar of fietser zelf zijn/haar route samenstellen. 

Ook zijn er speciale activiteiten, zoals een rondleiding of een wandeling, waarbij voor sommige van deze activiteiten aanmelding verplicht is. Die activiteiten staan hieronder vermeld.

Wandelaars of fietsers kunnen een goodiebag winnen

In de goodiebag zitten producten, vouchers, diensten of iets anders van deelnemende organisaties. Om daarvoor in aanmerking te komen dienen bezoekers een selfie bij een deelnemende organisatie te maken en deze op 8 oktober op social media te plaatsen met #DuurSamenopweg.

Op zondag 9 oktober wordt de winnaar of worden eventueel winnaars om 16:00 uur tijdens de Duurzaamheidsmarkt bekend gemaakt, vermeld op de website en persoonlijk geïnformeerd.

Bekijk hieronder de speciale activiteiten van de verschillende organisaties, instanties en ondernemingen tijdens de wandel- en fietstocht. Voor sommige activiteiten is aanmelden verplicht.

Klik op de organisatie en de speciale activiteit en toelichting worden zichtbaar.

Rondleiding in verduurzaamd huis; om 10.00 u en 11.30 u; aanmelden via mail: arie.de.jong@dezo.eu.

Verduurzaamde woning met
- water-waterwarmtepomp
- vloerverwarming
- Schilisolatie
- Zonneboiler
- zonnepanelen
- Inductiekoken
- gasloos
- grijswatercircuit

Rondleidingen in de Buurttuin; tussen 10 en 16 uur; aanmelden niet nodig

Geopend tussen 10 en 16 uur.

In Club Entree zijn de mobiele showroom van het Zoetermeerse energieloket, diverse bedrijven, buurtverenigingen voor verduurzaming van woningen en Duurzame Energiecoöperatie (DEZo) aanwezig, die u kunnen helpen bij het verduurzamen van uw huis. Ook kunt u informatie krijgen over het duurzame karakter van de nieuwe stadswijk Entree en andere duurzame thema’s en de maquette van de stad bekijken.

Rondleiding op demo-dak; 10, 11, 12 en 13 uur; aanmelden via website https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/daktuin-forum-stadhuis-duursamen/

Rondleiding op het pas gerealiseerde multifunctionele groene demo-dak van de gemeente op de 5e etage van het stadhuis. Deelnemers kennis laten maken met de verschillende mogelijkheden die (platte) daken bieden aan de hand van de zogenaamde vierkleurendaken methode:

  • Groen = natuur en biodiversiteit.
  • Blauw = waterberging.
  • Geel = duurzame energieopwekking.
  • Rood = wonen, werken en ontmoeten.

Informatieverstrekking over verduurzaming: 10 - 12:00 uur; geen aanmelding nodig.

Energieambassadeurs van DEZo en energieconsulenten van Piëzo zullen ingaan op je vragen rondom energie.

Heb je vragen over:
-je persoonlijke energierekening en het prijsplafond
-wat je kunt doen om energie te besparen?
-hoe je energie zelf kunt opwekken?
-welke subsidies beschikbaar zijn?
-welke technieken toepasbaar zijn?
-waar je moet beginnen om je woning te verduurzamen?

Onze energieambassadeurs en energieconsulenten zullen op basis van hun ervaringsdeskundigheid je proberen verder te helpen.

De energieconsulenten van Piëzo richten zich vooral op de huurders en inwoners met een kleine portemonnee en geven adviezen over gedrag en de toepassing van kleine maatregelen (radiatorfolie, tochtstrippen, etc.)

De energieambassadeurs van DEZo richten zich meer op de huiseigenaren. Naast de kleine maatregelen geven ze ook advies over hoe je je woning het best kunt verduurzamen (isoleren, ventileren, verwarmen, koelen, etc.)

Workshop: 10:00 - 16:00 uur; geen aanmelding nodig.

Heb je nog oude jeanskleding liggen? Gooi het niet weg, maar recycle het! Goed voor het milieu en leuk om te maken.
• We hebben veel leuke & inspirerende ideeën wat je er allemaal nog mee kunt maken. Laat je fantasie de vrije loop en maak een leuk nieuw item van je oude jeanskleding.
• Tijdens deze ± 2,5 uur durende workshop bieden we je een reeks inspirerende voorbeelden, maar bovenal leren we je hoe je je eigen kledingstukken kunt herontwerpen met gebruikte kleding. Door intelligent te ontwerpen, draag je vanaf het begin bij aan een duurzame levenscyclus van je creaties.
• Je kunt ook innovatieve producten gebruiken in het leerproces, we kunnen het milieu
en onze economie helpen als we meer onnodige kleding kopen. Na het afronden van de cursus doen we een leuke Jeans expositie.

Rondleiding in verduurzaamd huis; tussen 14 en 16 uur; aanmelden via mail: piet.goeyenbier@ziggo.nl

Toont en geeft uitleg bij verduurzamingsmaatregelen woning:
- vloerisolatie, spouwmuurisolatie, HR++-glas, radiator ventilatoren en kleine maatregelen.

Activiteiten tussen 13 en 17 uur; aanmelden niet nodig.

Er worden spelletjes gedaan en je kunt er knutselen. Winny Koelé verzorgt van hieruit haar wilde kruiden wandelingen.

Winkel van Tuingezel is geopend tussen 10 en 16 uur; aanmelden niet nodig.

Bij Tuingezel op Stadsboerderij Het Buitenbeest is in het weekend onze winkel Tuingezel Cadeau & To go geopend en dat biedt de gelegenheid om een goede kop koffie (met iets lekkers) te gebruiken. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om kennis te nemen van ons werk en de manier waarop wij met mensen met dementie proberen 'duurzaam/ cyclisch' bezig te zijn. In onze dagbesteding werken wij veelal met gebruikte materialen, waarvan wij allerhande producten maken die wij in onze winkel ook weer verkopen. We geven daarmee mensen met dementie ook weer een zingevende plek in de samenleving.

Rondleiding door het voedselbuurtbos; 10:30 en 12:00 uur; aanmelden via mail: astrid@geuzegroen.nl.

Let op: Voedselbuurtbos Geuzegroen bevindt zich ten westen van de camping; lees meer op www.geuzegroen.nl

Slow Cooking; 12 tot 17 uur; aanmelden via mail: info@wereldwinkelzoetermeer.nl.

Proef heerlijke gerechten uit onze kookstoof. Bespaart gas en tjokvol gezonde vitamens.

Te bezoeken tussen 10 en 15 uur; aanmelden niet nodig.

We laten je graag de wijktuin zien, en er zijn groenten, bloemen en wijktuinproducten te koop.

Winny Koelé; 10, 12 en 14 uur; maximaal 12 deelnemers; aanmelden via mail wildekruidenwandeling@gmail.com.

Vanaf de ingang van de Balijhoeve starten we met een Wilde Kruiden Wandeling. We maken een heerlijke wandeling in de natuur van het Libellenreservaat en het Balijbos. Onderweg gaan we op zoek naar geneeskrachtige en eetbare planten en bomen. In deze herfstperiode staan sommige planten in de kruidlaag volop in vers, groen blad zoals de Wilde pastinaak en de Paardenbloem. Weer andere planten geven in deze tijd heerlijke, smaakvolle zaden. Ook wortels en bessen gaan we tijdens deze wandeling ontdekken. Het is een belevenis om de verwondering te ervaren voor wat de natuur ons hier rondom Zoetermeer laat zien.

Kinderboekenweek

Op zaterdag 8 oktober is het feest in de bieb! Van yoga tot karikatuurtekenen tot het bouwen van een tiny house in Minecraft, samen met partners organiseren verschillende activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Voor meer informatie over alle activiteiten rondom de Kinderboekenweek, klik op logo!